Char Siew (Chinese BBQ Pork)

Char Siew - Chinese BBQ Pork


My dear friend, Nor asked me for the recipe of char siew. I gave her this marinade recipe I found online and decided to try it myself too. Of course, the pork can be substituted with other meats. If you going to use poultry, I would suggest the boned and skinned thigh meat. Ideally, it should be cooked on the charcoal BBQ.

Ingredients (for 500g meat):
2 tbsp hoisin sauce
1 tsp soy sauce
1 tsp sesame oil
1-2 cloves garlic, minced
2 tbsp maltose or sugar
1 tbsp honey
½ tsp salt
Pepper to taste
Red food colouring (optional)

Methods:

  1. Cut meat into 1.5" thick x 2.5" width x 6" length or longer (it will shrink after cooked), prick each piece of meat with fork and marinate over night in the fridge. The marination can be done in advance, 1-2 days in the fridge and up to 3 months in the freezer.
  2. Variation: After barbecued, lightly brush the char siew with marinade or mixture of maltose + sesame oil when it is still hot. I tried that with some ribs, fingers licking good. (updated on 24 Oct 2007)

Comments :

21 comments to “Char Siew (Chinese BBQ Pork)”
Hani said...
on 

Lydia, klu kat japan, char siew diorang rebus dalam sos kicap. I pernah cuba guna chicken legs meat. topping atas ra-men. sedap. nak try yours la nanti makan dengan ra-men. winter makan ra-men sedap nih.

Paw Paw said...
on 

Lydia...yr char siew looks so goooooooooood!!
Just like store bought ones.
Now craving for char siew fan....

Mat Gebu said...
on 

Kalau guna daging lembu (beef)...part mana si lembu tu yang bagus yee?

Lydia said...
on 

hani:
tak pernah cuba yg rebus tu... ada resepi tak? camne u masak sup utk ramen eh? ramen u buat sendiri ke?

paw paw:
thanks! it tasted good too *_^
I love char siew+siew yuk fan, with the chicken rice chilli sauce... yum!

mat:
sy tak pandai nama2 part daging
cuba guna yg berlemak sikit dan part yg lembut.
Klu guna lean meat, nanti char siew tu jadi kering/liat.
Selamat mencuba!

Mat Gebu said...
on 

Hmmm...kalau bakar dalam oven mesti tak sedap kan....hmm mcm nie nak kena beli charcoal pulak...Lagi satu sky, char siew nie boleh makan mcm mana...sebab tak pernah try, itu i nak tau, kak hani lain lah dia "international", i very the ulu kampung mari!!!!

Lydia said...
on 

mat, kat kampung kan senang nak bbq... boleh bbq kat belakang rumah dgn dahan2 kering. hehehehe

char siew boleh makan dgn nasi putih atau dgn nasi ayam (gantikan ayam dgn CS). Klu rajin, boleh buat sos... panaskan bahan perap dgn sedikit air dan letak sedikit starch. (ni macam yg jual kat kedai)

Klu masak mee sup/kering, boleh tabur beberapa hirisan CS kat atas... eg. wantan mee, ramen, mee maggi pun boleh!

Leftover CS boleh masak dgn:
- Nasi Goreng (ni sedap)
- Mee/beehoon goreng
- Telur dadar
- Goreng dgn sayur
etc

Mat Gebu said...
on 

thanks sky for your information...nanti kalau dah buat, mat letak kat "dapur" yeaa.

Lydia said...
on 

eih... letak kat dapur je? tak nak hantar kat sini sikit?

btw, i baru je siap marination ribs dan pork fillet, nak buat char siew lagi... kali ni i tak letak pewarna.

Mat Gebu said...
on 

Sky...nak tanya satuuu lagi..apa makna "Char Siew" tuu?....

Lydia said...
on 

mat, char siew adalah nama cantonese. char = garpu, siew = bakar.

panjang nak cerita pula, kat sini ada banyak lagi penerangan dia...

http://en.wikipedia.org/wiki/Char_siew_rice

mat buat lah char siew, nanti kita buat char siew pau ke char siew so (baked version) sama2.

Dwiana P said...
on 

Wow - I bet the taste of pork is so delicous!

Hani said...
on 

Lydia, klu ikut resepi asal char siew rebus ni, diorang guna mirin. tapi I ganti guna gula dan madu campur syouyu, star anis, cloves, cinnamon, negi, garlic. semua agak2 jer...

sup ra-men I rebus tulang ayam, kulit ginger, kulit carrot, onion, negi. very simple. mee ra-men tak pandai buat sendiri. beli yang dah siap.

tigerfish said...
on 

I usually just get store-bought ones! I am just too lazy to DIY.

Lydia said...
on 

dwiana: tasted good! I am keeping some marinated meats in the freezer now for lazy day cooking. :d

hani: tak pernah i masak ra-men from the scratch. selalu i masak instant punya. hehehe... nak try masak sup dia, T suka sup yg pekat nanti i try recipe u.

tigerfish: I used to buy too, but I dont think I will buy again. So easy to make at home...

crunchLin said...
on 

oh man. my mouth is watering and it won't stop. that looks incredible.

Bobby said...
on 

This looks really good, Chinese is some of my favorite foods. Great photo!

The Expedited Writer said...
on 

i just came over from tastespotting and that char siew looks so good! my attempt at making char siew failed the aesthetics test!

Lydia said...
on 

crunchlin:
I can lend you my son's bib... want it?

Bobby: Thanks for dropping by and compliments! I have posted some chinese food recipes but those are not commonly available in restaurant though.

the expedited writer:
Try agian, may get it right this time.

Kevin said...
on 

That looks tasty!

Annie said...
on 

Lydia , I only can imaging your char siew .....it looks so good and I just can't wait anymore to home for vacation because here at KSA unable to have pork !

Lydia said...
on 

Annie,
You can always try it with chicken. Not as good as pork, but it is tasty too.

LinkWithin Related Stories Widget for Blogs
 

Please Ask First

© 2005 - 2014 by Lydia Teh My Kitchen All Rights Reserved Do NOT republish any or part of contents and photographs without prior written consent from My Kitchen. E-mail: lydia_teh[at]yahoo[dot]com

Free subscription to MK, enter your email address:

Delivered by FeedBurner