Temari-zushi I

Temari-zushi
Temari-zushi - one type of the bijutsu-zushi (direct translation will be 'art-sushi') aka decorative sushis that sushi chefs prepare for special occasions. Let's get the meaning of temari first, te - hand, and mari - ball. As its name suggests, temari-zushi is shaped like a little marble ball that children play with, sometimes there is a shallow depression in the middle filled with sesame seeds or egg yolk.

Comments :

7 comments to “Temari-zushi I”
jo ayee said...
on 

temari=decorative ? smoke salmon ke fresh one? so comel..looking fwd to see more of decorative sushi.never heard of it before :)

Lydia said...
on 

Jo, temari means small ball.
Te-hand, mari-ball... I used smoke salmon here, you can use fresh salmon or other fish (sashimi).

Mat Gebu said...
on 

Comelnyaaa...mcm pumpkin laa rupa dia....mesti baby pun comel nanti, sebab apa2 u buat semua comel2 dan cantik2 laaaa.....jelessnyaaa....

jo ayee said...
on 

sorry..lydia..u dah tulis kat bawah picture tu..:)

Mat Gebu said...
on 

smoke salmon tu kita boleh buat sendiri tak?...kat tempat pakcik, tak pernah jumpa laa..kalau ikan masin tu ada laaa...

Lydia said...
on 

jo... i update post tu lepas u tanya lah.

mat, u jeles pasal bb ke sushi tu? hahahaha...
tak pernah pula i buat smoked salmon, tapi i pernah buat gravlax, sejenis cured salmon. Cara2 ada kat sini > http://mykitch3n.blogspot.com/2006/12/gravlax.html

ada banyak recipe utk buat gravlax ni... mat cari kat web, ada rasa asian.

Nate-n-Annie said...
on 

That sushi is really beautiful. Almost too good to eat!

almost.

LinkWithin Related Stories Widget for Blogs
 

Please Ask First

© 2005 - 2012 by Lydia Teh My Kitchen All Rights Reserved Do NOT republish any or part of contents and photographs without prior written consent from My Kitchen. E-mail: lydia_teh[at]yahoo[dot]com

Free subscription to MK, enter your email address:

Delivered by FeedBurner